Haihdutus, tislaus ja refraktometria
Haihdutus on erotusmenetelmä, jossa haihtuva aine poistetaan haihtumattomasta pelkästään lämpöä tai paineenalennusta käyttämällä.
Teollisuudessa haihdutusta käytetään keskenään liuenneiden seosten erottamiseen, puhdistamiseen ja väkevöittämiseen.
Haihdutuksessa on huomioitava, että se voi vaatia erillisen lämmityksen, nesteen kiehumis- ja höyrystymispisteen saavuttamiseksi. Lisäksi on huomioitava, että onko seos heterogeeninen vai homogeeninen.
Haihduttamisessa on käytettävissä erilaisia laitteistoja esim. pakkokierto-, kolmivaihde-, lyhytputki- ja pitkäputkihaihdutin.
Haihdutuksessa on huomioitava, että se voi vaatia erillisen lämmityksen, nesteen kiehumis- ja höyrystymispisteen saavuttamiseksi. Lisäksi on huomioitava, että onko seos heterogeeninen vai homogeeninen.
Haihduttamisessa on käytettävissä erilaisia laitteistoja esim. pakkokierto-, kolmivaihde-, lyhytputki- ja pitkäputkihaihdutin.
Tislauksen yhteydessä höyrystetään kahdesta eri nesteestä helpommin höyrystyvä. Se perustuu aineiden eri kiehumispisteisiin. Tislausta käytetään mm. öljyteollisuudessa. Kemianteollisuudessa aineita puhdistetaan käyttöön raaka-aineiksi erilaisista fermentointi- ja reaktioseoksista. Fermentointiseoksesta valmistetaan tislattuja alkoholijuomia.
Veden haihdutus pyöröhaihduttimella
Työssä tarkoituksena tutustua miten paine vaikuttaa veden kiehumispisteeseen.
Pyöröhaihdutin |
Refraktometrillä mitattiin näytteiden taitekertoimet
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti